Handige tips om naar de markt te gaan!

25 jaar ervaring

100+ evenementen per jaar

Kantoor op locatie met AED

Productie in eigen beheer

Tip 1 – Kies de juiste markt

Naast Kroko’s Evenementen bestaan er natuurlijk nog veel andere leuke evenementen, er bestaan handige verzamelsites waar alle markten op staan zoals:

Hollandse markten
Markten
Hollandmarktland

Kies de markt, braderie of evenement zorgvuldig uit. Hoe lang moet je bijvoorbeeld rijden, wat zijn de tijden, is deze markt vaker georganiseerd en wordt er veel reclame voor gemaakt.

Tip 2. – Inrichten van de kraam

Een marktkraam is bij de meeste organisaties (en bij ons) ongeveer 4 meter breed en bestaat uit twee houten planken en een bovenzeil (let op: bij sommige organisaties moet je zelf voor een bovenzeil zorgen). Vaak kun je nog extra materiaal bestellen zoals een bovenbalk (handig om spulletjes aan op te hangen) of een schraag onder de planken (handig als je met zware spullen werkt zodat de planken dan niet door kunnen zakken) of een extra plank als je een trapuitstraling wilt maken.

Over de planken leg je een leuk tafelkleed of tafelzeil wat groot genoeg is om die houten planken te bedekken. Vaak staat een neutrale kleur erg mooi en op die manier komen je producten ook beter uit. Rok je kraam altijd af aan de voorkant zodat je voorraad en/of je dozen onder de kraam niet zichtbaar zijn voor de bezoekers.

Gebruik de hele kraam, probeer trapsgewijs te werken en presenteer je spulletjes op verschillende hoogtes, je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van houten kistjes of rieten manden.

Om goed herkenbaar te zijn kan je een banner ophangen met de naam van je bedrijf (en/of website), een goedkopere oplossing is bijvoorbeeld een naamslinger of houten naamletters.

Q

3D marktkraam

Klik op de afbeelding om de 3D marktkraam te bekijken.

Tip 3 – Betaalmethodes

Zorg voor voldoende wisselgeld en kleingeld. Je kan gebruik maken van een geldkistje maar dit is ook weer erg diefstalgevoelig. Een leuk heuptasje of een schoudertasje draag je altijd bij je en is wellicht handiger als je naar de voorkant van de kraam moet lopen om de klant te helpen. Een mobiel pin apparaat is tegenwoordig wel aan te raden en hoeft ook niet zo duur te zijn. Tegenwoordig kan dit ook op je mobiele telefoon. Een goede internetverbinding bij je provider is dan wel een must want op sommige plaatsen kan dat lastig zijn en zelfs op drukbezochte evenementen kan het netwerk overbelast zijn.

Tip 4- Pak ze in! 

Om je kraam nog aantrekkelijker voor de bezoekers te maken, zorg je natuurlijk voor een leuke aanbieding die vervolgens ook goed zichtbaar is op je kraam bijvoorbeeld door deze op een verhoging te plaatsen. Neem nooit een lage stoel mee, de bezoeker ziet jou niet en je hebt geen goed overzicht op je producten. Een hoge kruk is echt een aanrader, hierdoor lijkt het of je achter de kraam staat en je kunt ook goed over je kraam heen kijken.

Als extra service kan je natuurlijk aanbieden om je product in te pakken als cadeautje dus een rol inpakpapier, schaar en plakband komt dan altijd van pas. Wil je een plastic tasje meegeven dan dien je daar een kleine vergoeding voor te vragen. Papieren tasjes mag je wel gratis meegeven.

Zorg altijd dat je visitekaartjes of flyers zichtbaar op de kraam hebt liggen zodat de bezoekers ze makkelijk kunnen pakken en mee naar huis kunnen nemen, handig is ook een kladblok waar je emailadressen kan verzamelen om een nieuwsbrief naar toe te sturen.

Tip 5- Reclame maak je natuurlijk grotendeels zelf

Hoe meer mensen het weten, hoe beter! Plaats op je website een agenda met de markten waar je naar toe gaat. Ook kan je een digitale korting bon maken die de bezoeker op de dag zelf dan inlevert bij je kraam.
Wat ook grappig is, is bijvoorbeeld dat je “een codewoord” afspreekt en als de bezoeker dat woord bij je kraam zegt dat je ze dan in het zonnetje zet met een leuk presentje of korting.

Wie schrijft, die blijft

Op sociaal media kun je dit natuurlijk ook doen door zelf een evenement aan te maken of door jezelf op “aanwezig” te zetten bij het evenement van de organisatie die de markt organiseert. Ook kan je vaak hierin berichten plaatsen met een kort maar bondige tekst over wat je die dag gaat verkopen.

Tip 6 – Papierwerk

Zorg dat je al je benodigde papieren(maak hier kopieën van en laat de originele papieren thuis) bij je hebt in een handige opbergmap zoals bijvoorbeeld:

  • Uittreksel Kamer van Koophandel
  • Verzekeringsbewijs
  • Rijbewijs
  • Legitimatiebewijs
  • Kopie van betaling van de kraam (of gepast geld in een envelop als je op de dag zelf de kraam nog moet betalen)
  • Gegevens van de markt uitgeprint zoals kraamnummer, mobiele telefoonnummer marktmeester, adres, aanrijdroute etc.

Tip 7 – Uitstraling

Jij bent het gezicht van je kraam dus het eerste en goedkoopste gebaar is JOUW lach!

Een glimlach kost niets

Tegenwoordig is de telefoon niet weg te denken uit de hand maar probeer dit zoveel mogelijk uit het zicht te doen. Probeer ook zoveel mogelijk te blijven staan, onderuit gezakt in een luie stoel met je armen over elkaar is niet uitnodigend. Maak zoveel mogelijk oogcontact en begroet de bezoekers. Probeer altijd positief te blijven en ga niet zitten sippen als het regent, stil is of als er geen interesse is in je kraam.

Het is heel vervelend voor de bezoekers om negatieve klanken achter de kraam te horen, ook al verkoop je niks, blijf dan altijd opgewekt. Tenslotte helpt het niks en verander je hier niks mee. Komt je buurman of buurvrouw steeds voor en bij jouw kraam klagen, zeg dan gewoon eerlijk dat je hier niet van gediend bent.

Wilt u met uw rothumeur niet zo dichtbij komen, wie weet is het besmettelijk

Tip 8 – Door weer en wind

Helaas zijn de weergoden niet altijd met ons. Bescherm uw producten daarom goed en wees altijd voorbereid op eventueel slechte weersomstandigheden zoals hagel, wind, sneeuw en regen.

Wees blij als het regent want als je niet blij bent, regent het ook

Wat heb je nodig? Een plastic achterzeil wat net zo breed is als de kraam dus ruim 4 meter. Zorg voor stevige klemmen om het zeil aan de marktkraam vast te maken en spanbanden en grondpennen om uw kraam goed te verankeren. Een hamer en spijkers zijn ook handig om het bovenzeil zelf vast te zetten (indien dit niet door de kraamzetter is gedaan). Ook kun je zeilen voor de zijkant meenemen. Een goedkope optie om de zijkanten dicht te maken is plasticfolie dan kan je er goed doorheen kijken.

Kleed jezelf altijd goed aan, neem altijd een jas en dikke sjaal mee en bij erg koud weer, draag dan thermo-ondergoed. Een extra paar schoenen, sokken of een paar slippers is ook altijd handig bij vermoeide opgezette voeten.

Wij hopen dat jullie wat hebben aan deze handige tips, heeft u nog vragen dan kunt u altijd Contact met ons opnemen!

Samen maken we de markt

Marktkraam reserveren?

Bij Kroko’s Evenementen boekt u uw marktkraam in 4 eenvoudige stappen.